Veckans nya filmer är Europas historia i korthet: Nya tiden och Biologisk mångfald. Nu finns också den efterfrågade animerade filmen, Den osynliga flickan, på SLI Play.

Biologisk mångfald/Biodiversity
För att stå emot ett yttre hot är allt liv på jorden beroende av biologisk mångfald, och kan sägas vara allt liv på jordens immunförsvar. Den biologiska mångfalden är också viktig för genetisk variation. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 11 år, Speltid: 5 minuter.

Den osynliga flickan
11-åriga Parvana bor med sin familj i den talibanstyrda staden Kabul i Afghanistan. Hennes pappa lever på att hjälpa människor att skriva brev och Parvana är ofta med honom på marknadsplatsen. När pappan fängslas förändras allt. Kvinnor får inte vistas utomhus utan manligt sällskap och varken Parvana, hennes mamma eller syster kan gå ut och handla mat. Fast besluten att rädda familjen och befria sin pappa klär sig Parvana till pojke och ger sig ut på ett livsfarligt uppdrag. En film av Oscarsnominerade animationsstudion Cartoon Saloon. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 94 minuter.

Europas historia i korthet: Nya tiden
Europas historia består av många avgörande perioder och händelser som vi ser spår av än idag! Vi ska lära oss om nya tiden – som anses ha börjat omkring år 1500 och som fortfarande pågår. Med hjälp av bland annat animationer och tidslinjer får vi en kortfattad sammanfattning över den nya tiden. Vi tittar på den europeiska kolonialismen, upplysningen, världskrigen och får se hur välståndet i Europa ökade. Vi lär oss även om den evangelisk-lutherska reformationen, franska revolutionen och bildandet av Förenta nationerna – FN. Målgrupp: från 11 år, Speltid: 16 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!