Filmerna ”Universums uppbyggnad: Stjärnor, svarta hål och galaxer”, ”Woke-rörelsen – en samhällsrevolution” och en ny film om däggdjur finns nu på SLI Play.

Universums uppbyggnad: Stjärnor, svarta hål och galaxer
Vad består universum egentligen av? I den här filmen lär vi oss om stjärnornas livscykel, nebulosor, svarta hål och galaxer. Vi undersöker hur en stjärna kan bli en vit dvärgstjärna, hur kompakt ett svart hål är, samt vad en galaxhop är för något.

Under filmens gång lär vi oss begrepp som neutronjätte, stavspiralsgalax, och brun dvärg. Vad är en supernova? Vad kommer hända när vår egen sol dör? Hur stor är galaxen Vintergatan? Det ska vi lära oss.

Målgrupp: från 14 år, Speltid: 12 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Woke-rörelsen – en samhällsrevolution
I USA håller en ny identitetsrörelse på att växa fram: woke. Att vara woke är att vara vaken, alltså medveten om vitas privilegier och den diskriminering som minoriteter utsätts för. I ett antal exempel får vi möta woke-rörelsens sympatisörer, men även personer som anser att revolutionen gått för långt. Den som motsätter sig ideologin riskerar att ses som rasistisk och bli ”cancelled”, det vill säga utfrusen i sociala sammanhang och uthängd på sociala medier.

Går det att dra några paralleller mellan ytterlighetens woke-rörelse i USA och den som finns i Sverige?

Filmen ger underlag till bra och viktiga diskussioner om rörelsens många fördelar, samtidigt som den lyfter fram hur woke-rörelsen, när den drivs för långt, kan vara ett hot mot demokratin.

Woke – politisk samlingsterm för medvetenhet om diskriminering och rasism.

Målgrupp: från 14 år, Speltid: 51 minuter.

Däggdjur/Mammals
Däggdjuren tillhör gruppen ryggradsdjur, tillsammans med fiskar, groddjur, kräldjur och fåglar. Det finns ungefär 5400 olika arter av däggdjur. De förekommer över hela världen. Man delar in dem i moderkaksdäggdjur, kloakdjur och pungdjur. I den här filmen får du lära dig om vad de olika däggdjuren har gemensamt och vad som skiljer dem åt.

Målgrupp: från 9 år, Speltid: 6 minuter.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.