Veckans filmsläpp är en hel programserie om Sveriges riksdagspartier, dokumentären om Greta, spelfilmen H is for happiness och en film om globala vindar.

Sveriges riksdagspartier – Programserie
Programserien Sveriges riksdagspartier kommer att hjälpa dig att ta reda på vad partierna står för, så att du som tittare lättare kan få en överblick över de olika partiernas politik och viktigaste frågor!

Hur ska man veta vilka partiernas viktigaste sakfrågor är? Och hur ska man kunna skilja partierna åt? I den här programserien ska vi reda ut vad våra riksdagspartier står för och vad de tycker i olika frågor.

Vi tittar översiktligt på de olika partiernas historia. Vi får även träffa en ungdomsrepresentant för varje parti i “Felix möter”. Under en kortare intervjusession ställer vår programledare Felix Rehnquist respektive ungdomsansvarig mot väggen. Partierna får bland annat presentera tre värdeord och grillas i “tio snabba”, ett test som tar pulsen i några olika frågor. Till sist får vi en kortare sammanfattning av partiets viktigaste punkter på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Målgrupp: från 12 år, Speltid: ca 7 minuter.

Greta
I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomspännande rörelse. Greta, en fåordig tonåring med Aspergers syndrom, är nu en världsberömd miljöaktivist. Teamet bakom dokumentärfilmen Greta har varit med sedan den där första dagen på Riksgatan då allt började. Målgrupp: från 12 år, Speltid: 101 minuter.

H is for Happiness
Candice, en 12-årig tjej, har förlorat sin lillasyster och försöker få tillbaka glädjen i den sorgedrabbade familjen. Inget är sig likt sedan systerns död och mammans depression. I skolan får hon en ny vän. Tillsammans försöker de med gränslös optimism och fantasi få Candice mamma och pappa glada igen. H is for Happiness är en humoristisk film baserad på boken My Life As An Alphabet. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 96 minuter.

Globala vindar/Global winds
Globala vindar är vindsystem som rör sig över hela jordklotet. I den här filmen får du lära dig mer om det ekvatoriella lågtrycksbältet, det subtropiska högtrycksbältet, cirkulationsceller, passadvindar och jetströmmar som rör sig supersnabbt högt upp i atmosfären. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 4 minuter.