TikTok, Nordamerikas urbefolkning, Vindar och spelfilmen Rocca förändrar världen är nya filmer på SLI Play den här veckan. Vi återser även två favoriter i sortimentet, Linnea i målarens trädgård och Pans Labyrint.

TikTok
TikTok – världens snabbast växande plattform – och appen för sociala medier som har kommit att definiera vår uppfattning om Generation Z. TikTok har blivit en otroligt populär plattform, med fler än en miljard användare som skrollar igenom dess oändliga flöden. Vanliga människor har kunnat bli internetstjärnor över en natt. Men det finns en annan sida av världens mest populära app. Från rasistiska ”feeds” som utesluter icke-vita människor, till videor som främjar ätstörningar. Bakom appens lekfulla exteriör finns otroligt mycket problematiskt innehåll. Samtidigt kan man undra om vissa tekniker som TikTok använder, t.ex. ansiktsigenkänning, är ett hot mot datasäkerheten? I den här dokumentären får vi veta mer om Tiktok – appen som debatterats, hyllats och till och med förbjudits. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 43 minuter.

Rocca förändrar världen
Varje dag är ett nytt äventyr med påhittiga Rocca, en nutida Pippi Långstrump. Astronauttjejen Rocca har vuxit upp med sin pappa på en rymdstation, men när hon ska börja i skolan måste hon flytta ner till jorden. Efter att ha räddat ett flygplan från att krascha och en ekorre från att bli överkörd flyttar hon in i en egen lägenhet i Hamburg. Med sprudlande nyfikenhet och optimism lär hon känna Youtube, mobbning och vuxenvärldens absurda regler. Som tur är, är hon inte rädd för att ifrågasätta det som känns fel, och visar att det visst är möjligt att förändra världen. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 101 minuter.

Nordamerikas urbefolkning
Nordamerikas urbefolkning är benämningen på de många olika urfolk som levde i Nordamerika innan européerna kom dit. I den här filmen ska vi lära oss om dem! Vi börjar med att gå igenom urfolkens tidiga historia, hur de levde, hur deras olika högkulturer såg ut och hur man såg på naturen. Sedan går vi igenom vad som hände när européerna kom till kontinenten. Begrepp som wigwam och reservat förklaras. Filmen avslutas sedan med att titta närmare på hur dagens situation ser ut för urbefolkningen i Nordamerika. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 19 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Vindar/Winds
Solen är drivmotorn till alla vindar på jorden. Du får lära dig om varför det blåser och om olika typer av vindar som landbris och sjöbris och de starka jetströmmarna som kan blåsa upp till 200 meter per sekund. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 4 minuter.

Linnea i målarens trädgård
Livslevande har Linnea kommit ur boken och blivit film. Och nu far hon tillsammans med sin granne Blomkvist till Paris och målaren Claude Monets trädgård i Giverny. Allt är tecknat förstås. Utom trädgården, den blir en överraskning. Följ med dit! Det tar en halvtimme. Målgrupp: från 4 år, Speltid: 30 minuter.

Pans Labyrint
Året är 1944, slutet av det spanska inbördeskriget. Ofelia och hennes mamma Carmen flyttar upp i bergen där Carmens nye man kapten Vidal och hans män i Francos armé, strider mot de sista motståndsmännen. Ofelia dras mot en övervuxen labyrint i närheten av deras nya hem. I denna förtrollade värld möter hon labyrintens väktare, den mäktige Pan, som hävdar att han känner till hennes riktiga identitet och hennes hemliga öde. För att få reda på sanningen utsätts Ofelia för tre farliga uppdrag och ett skrämmande och häpnadsväckande äventyr tar sin början. Men i bakgrunden lurar Kapten Vidals verklighet som blir allt svårare att skydda sig ifrån. Målgrupp: från 16 år, Speltid 118 minuter.