Nu finns en ny film om Sveriges landskap och landsdelar. Den här veckan har vi också släppt filmen Vardagsvåldet i skolan och en film om fåglar.

Vi lär oss om: Sveriges landskap och landsdelar
Sverige är ett stort och avlångt land som är indelat i mindre delar. I den här filmen ska vi titta på hur indelningen ser ut, och varför.

Vi får bland annat veta att Sverige består av 25 landskap och att varje landskap har sin egen landskapsblomma och sitt eget landskapsdjur. Sedan går vi igenom de tre landsdelarna: Götaland, Svealand och Norrland. Vad är en dialekt? Vad är ett landskapsvapen för något? Och vilken är den största av de tre landsdelarna? Det får vi veta i den här filmen!

Målgrupp: från 7 år, Speltid: 11 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Vardagsvåldet i skolan
Skojbråk, mobbning eller våld? Eller är allt samma sak? I den här filmen träffar vi både elever och skolpersonal som berättar om sina erfarenheter av vardagsvåldet i skolan. Filmen inspirerar eleverna till att diskutera hur vi behandlar varandra i skolmiljön och varför. Tittarna får också se exempel på vilka verktyg som kan fungera för att hantera våldet i skolan.

Målgrupp: från 13 år, Speltid: 16 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Fåglar/Birds
Det finns ungefär tiotusen kända arter av fåglar i världen. Den största, strutsen, kan bli över två meter lång och väga över 200 kg, och den minsta, kolibrin, blir inte större än fem centimeter och väger endast två och ett halvt gram. I den här filmen får du lära dig mer om hur fåglar lever och ser ut. Om deras fjäderdräkt, hur de skaffar mat och fortplantar sig. Du får också lära dig om flyttfåglar.

Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.