Den här veckan vill vi tipsa om ett av höstens nya utbildningsklipp, Floder: Fluviala processer. På ytan kan en flod se lugn och stilla ut, men under ytan finns starka krafter som påverkar och förändrar landskapet som floden flyter genom. Vi har också släppt två nya filmer den här veckan; Örter och kryddor – egenskaper och användning, och en film om kräldjur.

Örter och kryddor – egenskaper och användning
Örter och kryddor är något som vi människor länge har använt oss av på olika sätt. Den här filmen presenterar några örter och kryddor – deras egenskaper och hur de kan användas, som läkeörter eller i vår matlagning! Visste du att det egentligen inte finns någon självklar skillnad på vad som är en ört och vad som är en krydda? I filmen lär vi oss begrepp som medicinalväxt, eteriska oljor och bitterämne. Vad ska man tänka på när man skördar sina kryddor? Hur förvarar man dem på bästa sätt? Och vad är läkegift för något? Det ska vi undersöka i den här filmen om örter och kryddor! Målgrupp: från 13 år, Speltid: 11 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Kräldjur/Reptiles
Kräldjur kallas även reptiler. Hit hör ödlor, ormar, krokodiler och sköldpaddor. Till skillnad från fiskar, som var de ryggradsdjur som utvecklades i vatten, och groddjur, som bara delvis steg upp ur havet, är de flesta kräldjuren bättre anpassade för ett liv på land. I den här filmen får du lära dig om vad de olika kräldjuren har gemensamt och vad som skiljer dem åt. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 6 minuter.

Floder: Fluviala processer
På ytan kan en flod se lugn och stilla ut, men under ytan finns starka krafter som påverkar och förändrar landskapet som floden flyter genom. Jordytan utsätts ständigt för enorma krafter som omformar och förändrar den. I utbildningsklippet går vi igenom de fluviala processerna erosion, transport och avsättning. Du lär dig även begrepp som abrasion, korrasion, attrition, kemisk vittring, sediment och delta. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 6 minuter.