Nu finns tre nya utbildningsklipp om advent, julen och En julsaga tillgängliga i sortimentet.

Varför firar vi advent?
I december, när det är som allra mörkast, brukar många fira advent. Ordet betyder ankomst. Utbildningsklippet berättar om vilken roll advent spelar för kyrkoåret och varför vi firar advent. Du får lära dig om de vanligaste traditionerna samt historien bakom adventskalendern, adventsstjärnan och adventsljusstaken. Målgrupp: från 7 år, Speltid: 4 minuter.

Julen – en kristen högtid
Julen är en av kristendomens viktigaste högtider. I det här utbildningsklippet får du se exempel på hur, när och varför man firar jul runt om i världen.
Du får även höra den, inom kristendomen, centrala berättelsen om Maria och Josef samt hur deras son Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 5 minuter.

En julsaga / A Christmas Carol – in context
Lagom till julen 1843 utkom den brittiske författaren Charles Dickens med en julberättelse. Huvudpersonen är den osympatiske Ebenezer Scrooge, som genomgår en förändring och blir en bättre människa. En julsaga var full av julsymbolik, spänning och tragik. Trots att det har gått över 150 år sedan den skrevs är berättelsen fortfarande populär som saga, pjäs och film.

I utbildningsklippet skildras Storbritannien på 1800-talet, där fattigdom och barnarbete var vanligt. Du får höra bakgrunden till berättelsen och mer om den gotiska traditionen, populär hos dåtidens författare. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 5 minuter.

Utbildningsklippet finns både med svensk och engelsk undertext.