Den här veckan har vi släppt en spelfilm för de yngre barnen, Kalles födelsedagsäventyr. Filmen vann publikpriset på barnfilmfestivalen Schlingel i Tyskland 2021. Vi vill också tipsa om några nya utbildningsklipp på SLI Play.

Kalles födelsedagsäventyr
Kalles födelsedagsäventyr är en rolig och stundtals spännande film om Kalles efterlängtade födelsedag som inte alls blir som han tänkt sig. Lillasyster blir sjuk och ingen har tid att fira Kalle. Han rymmer i protest – till farmor som egentligen bor ganska nära… det ligger bara en liten mörk skog däremellan. Kalles födelsedagsäventyr vann publikpriset på barnfilmfestivalen Schlingel i Tyskland 2021. Målgrupp: från 4 år, Speltid: 75 minuter.

Olika styrelseskick – Oligarki
Oligarki är ett styrelseskick där samhället styrs av ett fåtal. Ordet kommer i från grekiskans oligos som betyder få och archos som betyder att härska. En oligark är någon som påverkar samhället med ekonomisk makt – antingen med egna pengar eller andras pengar som personen kontrollerar. De flesta demokratier har inslag av oligarki där väldigt rika personer använder sin förmögenhet för att påverka politiken – även i Sverige. Målgrupp: från 13 år, Speltid. 5 minuter.

Carl Michael Bellman
Carl Michael Bellman (1740–1795) är en av Sveriges mest kända diktare och visförfattare. Hans möten med människor och natur har gett oss visor om bland annat Ulla Winblad och Fjäriln vingad. I det här utbildningsklippet får du lära dig om Bellmans liv och vad som formade honom. Du får också en bild av den betydelse som hans visor haft för oss svenskar under flera hundra år. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 5 minuter.

Till detta utbildningsklipp finns:
Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper)
Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk)
Lärarhandledning
Eduklips minilektion (en Grej of the Day att använda med utbildningsklippet)
Eduklips mall för att skapa en egen Minilektion

Tal och siffror
Människan har länge räknat – först med streck och sedan med symboler. Under århundradena kom nya behov av andra räknesätt – och upptäckten av siffror som ”noll”. Utbildningsklippet inleds i forntiden och avslutas under den franska revolutionen. Följ med på en hisnande snabb resumé av några av matematikens viktigaste upptäckter! Målgrupp: från 13 år, Speltid: 5 minuter.

Till detta utbildningsklipp finns:
Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper)
Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk)
Lärarhandledning