Undervisar du i slöjd? Nu finns en film där vi får lära oss hur vi kan skapa insektshotell och fågelholkar. Vi har också släppt en ny film där vi tittar närmare på eld.

Insektshotell och fågelholkar
Hur gör man ett insektshotell och vad är de bra för? Varför är fågelholkar viktiga, bygger inte fåglarna egna bon lika bra? I den här filmen får vi lära oss hur vi kan skapa insektshotell och fågelholkar, och varför de kan vara viktiga för vår biologiska mångfald.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Målgrupp: från 7 år, Speltid: 10 minuter.

Eld/Fire
Människan lärde sig för väldigt länge sedan hur elden fungerar och hur man kontrollerar den. Men vad är egentligen eld, och vad är det som gör att det brinner? Och vad är det för skillnad på en eld och en brand? Det ska vi titta närmare på i den här filmen.

Du kommer att få reda på att det krävs tre saker för att eld ska uppstå, nämligen bränsle, syre och värme, och att eld är en förbränningsreaktion som frigör energi i form av ljus och värme. Du kommer också få lära dig att flampunkten är den temperatur då ett ämne avger så pass mycket ångor att det kan börja brinna när det blandas med luft, och att antändningstemperatur är temperaturen som krävs för att ett ämne ska börja brinna. Slutligen visar vi hur man gör för att släcka en eld, genom att ta bort någon av dess förutsättningar: bränsle, syre eller värme.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 6 minuter.