Nu finns nya filmer i våra programserier Ekonomins grunder och Människokroppen. Här får vi bland annat lära oss mer om aktiemarknaden, börsen och långsiktigt sparande, och i serien om människokroppen ska vi ta reda på mer om matspjälkningssystemet.

Ekonomins grunder: Aktiemarknaden – börsen och långsiktigt sparande
I den här filmen ska vi lära oss om aktiemarknaden – hur den fungerar och dess olika delar. På aktiemarknaden handlas det med finansiella värdepapper. Ett värdepapper är en handling som kan omsättas i pengar. Filmen förklarar bland annat vad börsen är för något samt går igenom begrepp som aktiekurs, aktieemission och ISK. Vi lär oss om olika typer av värdepapper och hur man bestämmer en akties värde. Vi avslutar filmen med att kortfattat reda ut hur det går till att köpa aktier och tar upp några tips på hur man kan tänka om man ska investera i aktier för att spara långsiktigt! Målgrupp: från 13 år, Speltid: 17 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Människokroppen: Matspjälkningssystemet
Matspjälkningssystemet har en viktig funktion i vår kropp. Det bryter ned det som vi äter och dricker så att kroppen kan ta upp och använda den näring som finns i det som vi stoppar i oss. I den här filmen lär vi oss vilka organ som är en del av matspjälkningssystemet. Vi följer matens väg från mun till ändtarm, och går igenom begrepp som svalg, magmun och kemisk nedbrytning. Hur lång tid tar det för maten att nå magsäcken? Vilken funktion har tarmluddet? Och vilka problem kan drabba matspjälkningssystemet? Det ska vi ta reda på! Målgrupp: från 12 år, Speltid: 15 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Bläckfiskar/Cepholapods
Tillsammans med snäckor och musslor tillhör bläckfiskarna blötdjuren. Med hjälp av sin intelligens, sitt bläck och snabbhet är bläckfisken en effektiv jägare. I den här filmen får du lära dig mer om bläckfiskarnas historia, hur de ser ut och hur de lever i haven. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.