Sydafrika har en turbulent historia. I filmen Vår världshistoria: Sydafrika får vi lära oss om boer, apartheid och Mandela. Nu finns också en ny film om spanska inbördeskriget och en ny film om jordbävningar tillgängliga på SLI Play.

Vår världshistoria: Sydafrika – boer, apartheid och Mandela
I den här filmen lär vi oss om Sydafrikas turbulenta historia. Filmen tar sin början år 1652 när det nederländska ostindiska kompaniet grundar en handelsstation i Kapstaden. Vi lär oss att de vita bosättarna snart börjar kallas för boer, ett ord som syftar på bönder. Vi följer sedan historiens utveckling och lär oss bland annat vad som händer när det brittiska imperiet tar över boernas områden. Vi får veta hur apartheidregimen föds i mitten av 1900-talet samt om vilka roller Nelson Mandela och F. W de Klerk har i att avskaffa systemet. Vi går igenom begrepp som boer och afrikaan, och får veta vad slaget vid Blood River var för något. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 14 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Spanska inbördeskriget 1936–39 – mellankrigstidens blodiga konflikt
Av många betraktas det spanska inbördeskriget som upptakten till – eller repetition inför – det andra världskriget. Därför har detta inbördeskrig en viktig plats i historien, även utanför Spaniens gränser. Vi lär oss om bakgrunden till kriget, hur det utvecklades samt avslutades. Vi tittar också på omvärldens inblandning i kriget och vilka konsekvenser kriget orsakade. Varför dog svenskar i det spanska inbördeskriget? Varför bombades Spanien av tyska och italienska bombplan? Det ska vi undersöka! Målgrupp: från 13 år, Speltid: 19 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz.

Jordbävningar/Earthquakes
Kraftiga jordbävningar också kallade jordskalv tillhör de värsta naturkatastrofer som kan drabba livet på jorden. I den här filmen får du lära dig om varför det blir jordbävningar. Du får också lära dig olika begrepp som magnitud, Richterskalan, Seismograf, Epicentrum, Hypocentrum och Tsunamier. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.