Den här veckan har vi släppt två nya filmer. Vi får bland annat lära oss mer om erosion, en process som har format och förändrat vår planet under många miljoner år.

Erosion/Exogenous processes – Erosion
Erosion är en process som har format och förändrat vår planet under många miljoner år. Den nöter bort och transporterar nedbrutet bergmaterial.

I den här filmen får du lära dig mer om denna process. Bland annat får du reda på att vattenerosion är när vatten på olika sätt sliter loss och transporterar material, att vågor har en starkt eroderande kraft, och att vinderosion kan förflytta stora mängder jord. Jordskred och massrörelser är ytterligare exempel på erosion. Slutligen visar vi några av de många ständigt pågående projekt som finns för att motverka skadlig erosion.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 6 minuter.

Platser i världen: Nya Zeeland
Vi ska nu resa till andra sidan jorden, där vi hittar Nya Zeeland! Vi ska få lära oss om områdets natur, klimat, historia, befolkning och resurser. Till sist gör vi en rundresa i Nya Zeeland och besöker några spännande geografiska platser, till exempel huvudstaden Wellington, fjorden Milford Sound och det högsta berget Mount Cook!

Vi undersöker bland annat hur det gick för urbefolkningen när européerna kom hit, hur klimatförändringarna påverkar Nya Zeeland, samt varför det är så mycket vulkanisk aktivitet här. Visste du att det finns en fågel i Nya Zeeland som heter kiwi? Eller att årstiderna i Nya Zeeland är tvärtom, mot här hemma i Sverige? Det och mycket mer ska vi lära oss om i den här filmen.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Målgrupp: från 10 år, Speltid: 15 minuter.