Nu finns en ny film om livscykler. I den här filmen ska vi bland annat undersöka vad en livscykel är för något. Bland veckans nya filmer hittar du också dokumentären, Från Iran till La Liga, och en film om världens högsta berg.

Livscykler
Under en livstid genomgår en levande organism förändringar och olika stadier. Det kallas för en livscykel. De här förändringarna kan se olika ut, beroende på vilken typ av organism det handlar om.

I den här filmen ska vi undersöka vad en livscykel är för något. Vi går också igenom några olika exempel: människors, fjärilars, grodors och blommande växters livscykler. Vi går bland annat igenom begrepp som metamorfos, amfibie och pollination.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 14 minuter.

Från Iran till La Liga
Sjutton pojkar mellan 11 och 13 år erbjuds möjligheten att åka till Spanien för ett prestigefyllt fotbollsläger arrangerat av den professionella spanska fotbollsligan La Liga. Men först måste de ta sig igenom en tuff urvalsprocess som är full av hopp och glädje, men också förtvivlan och tårar.

Vid sidan av planen står förväntansfulla föräldrar med en önskan om att deras söner ska lyckas internationellt så att de kan hjälpa familjen till en bättre ekonomi och en bättre social ställning. För pojkarna står mycket på spel och vägen mot drömmen kantas av problem; bara att skaffa ett giltigt visum visar sig vara lättare sagt än gjort.

En inspirerande och ögonöppnande dokumentär om hur barns förutsättningar för att uppnå sina drömmar kan skilja sig väsentligt beroende på var de växer upp.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 52 minuter.

I inlandsisens spår/Echoes from the last Ice Age
Har du någon gång funderat över varför stora stenblock ligger utspridda här och där i landskapet? Eller hur det kommer sig att många små insjöar är alldeles runda i formen. Eller vad som har åstadkommit räfflorna på en klipphäll? Dessa naturfenomen är alla exempel på spår efter inlandsisen som täckte norra Europa under den senaste istiden.

I den här filmen får du lära dig mer om hur inlandsisen formade vårt landskap och förändrade det för alltid. Du kommer efter filmen att inse att vi utan inlandsisen varken hade haft rullstensåsar, jättegrytor eller släta klipphällar omkring oss.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 5 minuter.

Suezkanalen – en viktig handelsväg
Suezkanalen är en av världens viktigaste platser för sjöfart. Om det uppstår problem i Suezkanalen kan hela världshandeln påverkas. Vi går igenom Suezkanalens fascinerande historia och ekonomiska betydelse, men även kanalens utmaningar.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 12 minuter.

Världens högsta berg
I den här filmen får vi veta mer om världens högsta berg. Vi lär oss om världens fem högsta toppar – som alla ligger i Asien! Under filmens gång lär vi oss även mer om vad ett berg är, vad höjdsjuka kan leda till samt varför vi mäter bergshöjd från havsytan. Vi ska också titta närmare på Sveriges högsta berg Kebnekaise.

Målgrupp: från 10 år, Speltid: 11 minuter.