Vad skulle hända om du gav invånarna i en liten afrikansk by en grundinkomst under två år? Pengar som de kan spendera precis hur de vill. Veckans nya filmer är Villkorslösa pengar – ett galet biståndsprojekt? och Mörk materia.

Villkorslösa pengar – ett galet biståndsprojekt?
Vad skulle hända om du gav invånarna i en liten afrikansk by en grundinkomst under två år? Pengar som de kan spendera precis hur de vill. Det är utgångspunkten i ett unikt projekt initierat av biståndsorganisationen Eight.

I denna dokumentär möter vi de 150 invånarna i Busibi, en by i västra Uganda. Från och med januari 2017 fick de, under två års tid, varje månad en fast summa pengar via sin mobiltelefon: 16 euro för vuxna och 8 euro för barn. Utan några krav på hur pengarna skulle användas och utan inblandning från utomstående.

Vi får följa invånarna i byn under projektets gång och se hur de förvaltar pengarna de får; hur de spenderas och investeras. Byborna ställs inför många nya utmaningar. Vad kan de skapa för sig själva och vilka svårigheter ställs de inför? Hur påverkas relationerna byborna emellan? Och vad händer när projektets två år är slut och pengarna slutar att komma in?

Det här är en film som utmanar vårt tänkande kring bistånd och visar exempel på människans drivkrafter och vad man kan åstadkomma med väldigt små medel. Målgrupp: från 14 år, Speltid: 46 minuter.

Mörk materia/Dark matter
Ingen vet vad mörk materia är. Vi kan inte se den med blotta ögat men vi kan se hur den påverkar andra objekt, synliga för oss. Forskare runt om i världen försöker hela tiden att förstå vad mörk materia är och hur den fungerar men ännu har ingen funnit svaret. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.