Kvinnor har sällan fått ta plats i historieskrivningen. En av veckans nya filmer handlar om några av antikens kvinnor – i Egypten och Persien.

Kvinnor i antika högkulturer: Egypten och Persien
Kvinnor har sällan fått ta plats i historieskrivningen. I den här filmen ska vi lära oss om några av antikens kvinnor – i Egypten och Persien. Hur såg kvinnornas levnadsförhållanden ut under den här tiden? Vilken ställning och vilka rättigheter hade de? Det ska vi undersöka! Vem var Hatshepsut? Och varför kallades vissa kvinnor med makt för kungar? Målgrupp: från 13 år, Speltid: 19 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Spindeldjur/Arachnids
Spindeldjuren är spindlar, kvalster och skorpioner. Den här filmen presenterar spindeldjuren och vad som kännetecknar och skiljer dem åt. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.

Khorshid
Med enklare jobb och småbrott kämpar 12-årige Ali och hans vänner för att överleva och försörja sina familjer. När han anförtros hemligheten om en gömd skatt begravd i underjorden väcks hoppet om en bättre tillvaro. Men vägen dit är allt annat än okomplicerad och ljus och mörker följs oskiljaktigt åt. Målgrupp: från 12 år, Speltid: 99 minuter.