En av veckans filmer handlar om skönlitteraturens historia. I den här filmen ska vi fördjupa oss i antiken, medeltiden och renässansen. Vi har även släppt en ny film om Big Bang teorin och en spelfilm för de yngre barnen.

Skönlitteraturens historia, del 1: antiken, medeltiden och renässansen
Den skönlitteratur som vi läser har skapats av mer än bara författarens fantasi. Den har påverkats och förändrats av sin samtid. Den västerländska skönlitteraturens historia kan delas in i olika epoker, tidsperioder. I den här filmen ska vi fördjupa oss i: antiken, medeltiden och renässansen. Vi går igenom några betydande författare från varje epok och lär oss hur deras verk har påverkat skönlitteraturen. Vi lär oss även begrepp som censur, epos och lyrik. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 17 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Big Bang teorin/The Big Bang theory
Big Bang är teorin om hur universum skapades. Från början var allt samlat i en punkt, en singularitet, men för 13.8 miljarder år sedan började universum att expandera och då började även tid och rum att existera. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 12 år, Speltid: 4 minuter.

Isblommans hemlighet
Första gången Fiffel försöker att trolla, kastar han av misstag sin farfars trollspö långt in i De gröna ärtornas dal. När han ger sig efter den möter han Båg, och inget blir sig likt. Eller? Fiffel och hans nyvunna vän återvänder med en långt mer magisk trollstav än den Farfar hade. Men när Fiffel försöker trolla för andra gången går något snett igen och Fiffel måste nu konfronteras med både sin historia och sin självbild. För de små gröna ärtorna blir det en föreställning de aldrig kommer att glömma! Målgrupp: från 2 år, Speltid: 27 minuter.