Två nya spelfilmer för högstadiet och gymnasiet och en film om nebulosor är veckans filmsläpp. Vi vill också tipsa om två av vårens nya utbildningsklipp. I serien Svenska djur finns nu grävlingen och abborren.

Gagarine
I höghuset i miljonprogramsområdet Cité Gagarine utanför Paris, drömmer 16-årige Yuri om att bli astronaut. Övergiven av sina föräldrar har bostadsområdet och människorna som befolkar det blivit hans familj. När det uppdagas att hela området ska rivas väcker det starkt motstånd. En efter en tvingas de ut ur sina lägenheter men Yuri kommer inte ut. Besatt av sin kärlek till rymden har han ett alldeles särskilt sätt att göra motstånd och när invånarna samlas för att protestera slås de av häpnad. Filmen spelades in när husen revs och är gjord i nära samarbete med de som tvingades se på när deras hem jämnades med marken. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 95 minuter.

Parasit
Arbetslösa, men streetsmarta, Ki-teak och hans familj intresserar sig för den rika och glamorösa familjen Park. En efter en nästlar de sig in i familjens hem, men en oväntad incident ställer allt på sin spets. Målgrupp: från 15 år, Speltid: 132 minuter.

Nebulosor/Nebulae
Nebulosor är gigantiska moln av gas och stoft som finns i rymden. Det är i nebulosorna stjärnor föds och det är när stjärnor dör som nya nebulosor bildas. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 11 år, Speltid: 3 minuter.

Svenska djur: Grävlingen
I det här utbildningsklippet lär du dig om grävlingen. Var bor den, vad äter den, vad är speciellt med den – och hur tar grävlingen hand om sina ungar? Du lär dig också begrepp som mårddjur, gryt och vintersömn. Målgrupp: från 6 år, Speltid: 6 minuter.

Svenska djur: Abborren
Abborren är en av de vanligaste fiskarna som vi har i Sverige och en god matfisk! I det här utbildningsklippet lär du dig om abborren. Var bor den, vad äter den, vad är speciellt med den – och hur går det till när abborrarna får fiskyngel? Du lär dig också begrepp som stim, leka, rom och mjölke. Målgrupp: från 6 år, Speltid: 4 minuter.