Spelfilmen Farha finns nu tillgänglig i sortimentet. Den här veckan har vi också släppt filmen Joner och en film om teknikhistoria.

Farha
Det är 1948 och i en liten by i Palestina drömmer Farha om att få studera till lärare. I den lilla byn går vardagen sin stilla lunk, men allt förändras drastiskt när israeliska soldater stormar in och tvingar befolkningen på flykt.

I förtvivlan låser Farhas pappa in henne i matkällaren, med löfte om att snarast möjligt komma och hämta henne. Men pappan blir fängslad och ingen kommer.

Inlåst i det lilla mörka utrymmet bevittnar Farha det som händer utanför genom ett litet hål som är hennes enda källa till ljus och luft, och hennes enda koppling till omvärlden. Filmen bygger på en verklig händelse.

Målgrupp: från 16 år, Speltid 92 minuter.

Teknikhistoria: Hushållsapparater
Teknikhistorien är fylld av saker som har inneburit stora revolutionerande framsteg i mänsklighetens historia. Teknik handlar om människans strävan efter utveckling. Det handlar om att tillverka, använda och förbättra! I den här filmen undersöker vi några olika hushållsapparater: tvättmaskinen, dammsugaren, kylskåpet och diskmaskinen. Vi lär oss om bakgrunden till och uppkomsten av uppfinningarna och de människor som stod bakom teknikutvecklingen.

På vilket sätt innebar tvättmaskinen en frigörelse för kvinnan? Hur uppkom idén till dammsugarfiltret? Vilka var de största utmaningarna med kylskåpets utveckling? Och vad var det som bidrog till diskmaskinens genombrott? Det ska vi ta reda på i den här filmen om hushållsapparater.

Målgrupp: från 13 år, Speltid: 15 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Joner/Ions
Vi människor och allt runt omkring oss är uppbyggda av atomer. Atomer, består i sin grundform av en kärna med en eller flera positivt laddade protoner – och lika många negativt laddade elektroner som snurrar runt kärnan. I denna form är atomen elektriskt oladdad. Men när de ger ifrån sig, eller tar upp, elektroner i sitt yttersta skal så blir de laddade, och viktiga egenskaper ändras. Dessa typer av atomer kallas joner.

I den här filmen kommer du få lära dig mer om joner. Du kommer exempelvis få veta att atomer alltid strävar efter att uppnå ädelgasstruktur – att få fullt antal elektroner i sitt yttersta elektronskal, och att elektronerna i atomens yttersta skal kallas valenselektroner.

Slutligen kommer du få lära dig att ämnena längst till vänster i periodiska systemet bildar positiva joner eftersom de avger elektroner, och att ämnena till höger i det periodiska systemet bildar negativa joner eftersom de tar upp elektroner.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 6 minuter.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.