Har du någonsin funderat på vad vi själva och allting runt omkring oss är gjort av? En av veckans nya filmer är Atomer och elementarpartiklar.

Atomer och elementarpartiklar/Atoms and elementary particles
Har du någonsin funderat på vad vi själva och allting runt omkring oss är gjort av? I den här filmen ska vi titta närmare på de allra minsta beståndsdelarna som finns på jorden, atomer och elementarpartiklar.

Du kommer att få lära dig att allt som finns är uppbyggt av atomer, och att atomerna i sin tur består av elementarpartiklar: positivt laddade protoner, negativt laddade elektroner och oladdade neutroner.

Du kommer också få reda på att elektronerna i det yttersta elektronskalet kallas valenselektroner, och att atomer som är laddade kallas joner. Slutligen får du lära dig att isotoper är atomer av samma grundämne, men som varierar i vikt.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 7 minuter.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.

Sveriges vanligaste dagfjärilar
När man säger fjäril tänker nog många på de färgglada fjärilar som vi ser på sommaren. I Sverige har vi 121 arter av så kallade dagfjärilar! Men vad är en dagfjäril?

Med hjälp av en biolog ska vi ge oss ut i naturen och undersöka dagfjärilarna samtidigt som vi får lära oss om de fem vanligaste dagfjärilarna som vi har i Sverige. Vi får också reda på vad du och jag kan göra för att hjälpa fjärilarna att överleva.

Målgrupp: från 7 år, Speltid: 12 minuter.

Vår världshistoria: Manhattanprojektet och slutet på andra världskriget
Andra världskriget är ett krig som utspelas på alla fronter, mellan alla folk, med alla vapen. Varje läger tävlar i uppfinningsrikedom för att förgöra sina motståndare. Man fruktar att fienden kommer att upptäcka det ultimata vapnet. Om nazisterna tar fram atombomben före de allierade, är krigets öde beseglat.

En spännande och dramatisk film om kapplöpningen för att bli först med att utveckla atombomben och hur världshistorien påverkas av detta vapen.

Målgrupp: från 13 år, Speltid: 15 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!