Vad är en vokal för något? En av veckans nya filmer är ABC och D – Vokaler. Fler nyheter den här veckan är Norge – klimathjältar eller hycklare? och en film om alkoholer.

ABC och D – Vokaler
Vad är en vokal för något? Med hjälp av Hedvig, Kasper och Alicia tar vi reda på det!

Det finns 29 bokstäver i alfabetet men bara nio av dem är vokaler. Det som skiljer vokalerna från konsonanterna är ljudet. Ljudet av en vokal kommer ifrån strupen, medan ljudet av en konsonant kommer ifrån munnen. Vi lär oss också skillnaden mellan mjuka och hårda vokaler och hur de kan uttalas på olika sätt.

Målgrupp: från 6 år, Speltid: 10 minuter.

Norge – klimathjältar eller hycklare?
Norge vill bli ett koldioxidneutralt land. Man vill alltså fånga in minst lika mycket koldioxid som man producerar. För att uppnå målet satsas mycket på ny teknik. Men samtidigt exporterar landet enorma mängder olja och naturgas som leder till utsläpp på andra platser på jorden. Miljöaktivisten Greta Thunberg har kallat Norge för klimathycklare. Är Norges mål ett steg i rätt riktning, eller är det hyckleri? Det ska vi undersöka i den här filmen.

Målgrupp: från 14 år, Speltid: 13 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Alkoholer/Alcohols
Alkoholer är en grupp giftiga vätskor, varav de flesta är livsfarliga för människor att få i sig. De används till bland annat lösningsmedel, bränsle, hudkrämer och läkemedel, men även, som du säkert vet, till alkoholhaltiga drycker.

I den här filmen får du lära dig mer om alkoholer och dess beståndsdelar. T ex att alkoholer har minst en hydroxylmolekyl och att en alkohol med två hydroxylmolekyler kallas en tvåvärdig alkohol medan den med tre kallas trevärdig. Du får lära dig skillnaden mellan metanol och etanol och vilka egenskaper de olika alkoholerna har och varför man blandar ut fossila bränslen med alkohol.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 7 minuter.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.