En allergi är en överkänslighet mot ett visst ämne. Den innebär att immunsystemet reagerar på ett onormalt sätt mot ett ämne som egentligen är ofarligt för kroppen. En av veckans nya filmer är Vi lär oss om: Allergier.

Vi lär oss om: Allergier
En allergi är en överkänslighet mot ett visst ämne. Den innebär att immunsystemet reagerar på ett onormalt sätt mot ett ämne som egentligen är ofarligt för kroppen. I den här filmen ska vi lära oss om allergier! Vi går igenom några av de vanligaste allergierna som matallergi och pollenallergi, samt undersöker några vanliga symptom och behandlingar. Vi lär oss också vad som händer i kroppen vid en allergisk reaktion. Begrepp som allergen immunterapi, anafylaktisk reaktion och histamin förklaras. Målgrupp: från 10år, Speltid: 18 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Ljusår/Lightyears
Ibland räcker inte våra vanliga längdenheter för att ange avstånd. I världsrymden kan till exempel avstånden vara så stora att man måste ange dem i ljusår. Ett ljusår är en astronomisk längdenhet som anger hur långt ljuset färdas på ett år. Ett ljusår kan delas in i mindre enheter som tex ljusminut, alltså sträckan ljuset färdas på en minut. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 11 år, Speltid: 3 minuter.

Tottori! Sommaren vi blev superhjältar
Vega och hennes lillasyster Billie är på fjälltur med sin pappa i den norska vildmarken. Plötsligt händer en olycka. Deras pappa faller ner i en bergsskreva och skadar sig. Nu hänger det på Vega och Billie att hämta hjälp. Vägen är allt annat än spikrak och fylld av vilda djur och farliga hinder. En och annan vuxen korsar deras väg men ingen tycks kunna hjälpa dem. De inser att de måste hjälpa pappa på egen hand. De två systrarna uppbringar all sin kraft för att inte vara rädda och när det verkligen gäller upptäcker de sina egna superkrafter. Målgrupp: från 7 år, Speltid: 78 minuter.