Den här veckan har vi förutom filmen, Organiska syror och estrar, släppt tre filmer om matlagning. Vet du vilka de tre vanligaste matlagningsmetoderna är?

Organiska syror och estrar/Organic acids and esters
Organiska syror kan skapas naturligt av växter och djur. Om de har en eller flera karboxylgrupper kallas de karboxylsyror och finns bland annat i brännässlor och hos rödmyror. Genom att blanda syror och alkoholer kan man framställa estrar, som är ämnen med starka doft och smakegenskaper, och som ofta används som smakförhöjare i livsmedel.

Den här filmen handlar om kemin kring organiska syror och estrar. Du får t ex veta att karboxylsyror som innehåller längre kolkedjor kallas fettsyror, och att dessa kan vara mättade, omättade eller fleromättade.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 5 minuter.

Filmen finns i en svensk och en engelsk version.

Så lagar du mat: Kokning
Varför tillagar vi egentligen mat? I den här filmen tar vi hjälp av syskonen Oskar och Felicia för att ta reda hur man går till väga när man ska koka något.

Vi får både teoretiska och praktiska förklaringar och tips när vi följer med syskonen som kokar potatis. Filmen besvarar bland annat frågor som vad man ska tänka på när man kokar ett livsmedel, och förklarar begrepp som stärkelse, blanchera och provsticka.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 12 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Så lagar du mat: Stekning
Varför tillagar vi egentligen mat? I den här filmen tar vi hjälp av syskonen Oskar och Felicia för att ta reda hur man går till väga när man ska steka något.

Vi får både teoretiska och praktiska förklaringar och tips när vi följer med syskonen som steker kyckling. Filmen besvarar bland annat frågor som vad man ska tänka på när man steker ett livsmedel, och förklarar begrepp som bryna, fräsa och genomstekt.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 11 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

Så lagar du mat: Tillagning i ugn
Varför tillagar vi egentligen mat? I den här filmen tar vi hjälp av syskonen Oskar och Felicia för att ta reda hur man går till väga när man ska tillaga något i ugn.

Vi får både teoretiska och praktiska förklaringar och tips när vi följer med syskonen som tillagar grönsaker. Filmen besvarar bland annat frågor som vad man ska tänka på när man använder ugnen som matlagningsmetod och förklarar begrepp som varmluft, gratinera och värmestrålning.

Målgrupp: från 11 år, Speltid: 11 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz