Veckans filmsläpp är Kemins grunder: Grundämnen, kemiska föreningar och blandningar, spelfilmen Binti och en film om vattenverk.

Kemins grunder: Grundämnen, kemiska föreningar och blandningar
Allting runt omkring oss är uppbyggt av kemiska ämnen. De kan delas in i två grupper: grundämnen och kemiska föreningar. I den här filmen ska vi lära oss mer om dessa grupper – deras egenskaper och vad som skiljer dem åt. Vi ska också lära oss vad blandningar är för något och hur de skiljer sig från grundämnen och kemiska föreningar. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 12 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Vattenverk/Water treatment plants
Innan vattnet når kranen och du kan dricka det har det genomgått en lång reningsprocess. Från vattentäkten kommer vattnet till vattenverket där det renas i olika steg. Under hela processen testar man vattnet flera gånger för att vara säker på att vattnet blir drickbart. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 4 minuter.

Binti
Binti är 12 år och född i Kongo men flyttade som bebis till Belgien med sin pappa. Trots att hon är papperslös vill Binti leva ett vanligt liv och drömmer om att bli en känd vloggare precis som idolen Tatyana. Drömmen blir avbruten när Binti och hennes pappa får beskedet att de måste lämna Belgien och flytta tillbaka till Kongo. Med hög energi, mycket skratt och lekfullhet avhandlas allvarliga ämnen som; vem har rätt att bo i ett land och vem har rätt att drömma. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 90 minuter.