Den 24 oktober är internationella FN-dagen. Det här är ett utmärkt tillfälle att jobba med FN-frågor i klassrummet. Vi har samlat ett urval filmer och utbildningsklipp som passar i undervisningen i samband med FN-dagen.

Filmer FN-dagen

Här följer några exempel:

FN – Förenta Nationerna
Förenta Nationerna grundades 1945 och består idag av 193 medlemsländer. Dess uppgift är att hjälpa internationellt samarbete. I det här utbildningsklippet berättar vi bland annat mer om varför FN grundades och hur organisationen arbetar. Du får också veta mer om UNICEF och barnkonventionen.

Målgrupp: från 8 år, Speltid: 5 minuter.

FN
FN, Förenta Nationerna, bildades precis efter andra världskrigets slut. Kriget hade skördat fler dödsoffer och skapat mer förstörelse än något annat krig tidigare och målet med FN var att förhindra att något liknande skulle hända igen.

I den här filmen förklarar vi om FN:s sex huvuddelar. Filmen visar också vad FN:s fredsbevarande soldater i krig gör för något.

Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.

Barnkonventionen – om barns rättigheter
1989 antogs barnkonventionen av FN. Även om inte barnkonventionen är en lag i alla länder har alla länder som skrivit under lovat att följa den. I Sverige är den lag från och med år 2020. I det här utbildningsklippet berättar vi vad barnkonventionen är och du får även veta mer om UNICEFs arbete.

Målgrupp: från 8 år, Speltid: 5 minuter.