Vill du lära dig mer om universums uppbyggnad? eller vill du veta mer om Bockstensmannen? Den här veckan presenterar vi nyheter i bland annat ämnena fysik och historia.
Universums uppbyggnad: Planeter, månar och andra himlakroppar
Hur bildas en planet? Vad är skillnaden mellan en asteroid och en meteoroid? Vad är en dvärgplanet och varför kan en måne kallas för satellit? Det ska vi undersöka!
Vi börjar med att undersöka planeter och lär oss om begrepp som exoplanet. Sen tittar vi närmare på månar och lär oss att de kan se väldigt olika ut. Till sist tittar vi närmare på andra himlakroppar, som asteroider, meteoroider och kometer.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Målgrupp: från 13 år, Speltid: 11 minuter.
Bockstensmannen
Bockstensmannen är gåtan som aldrig upphör att fascinera! Han hittades i Bockstens mosse 1936. Tack vare syror i våtmarken är både skelett, hår och dräkt välbevarade, trots att det gått nästan 700 år sedan mannen dog.
Med hjälp av undersökningar av Bockstensmannens ben, DNA-analys, samt uppsömnad av kläder vet vi idag mer om honom. I den här filmen möter du den mystiske Bockstensmannen, får höra de senaste rönen och veta hur hans liv på medeltiden kan ha sett ut.
Målgrupp: från 10 år, Speltid: 12 minuter.
Vad gör Sveriges kungliga familj?
Sverige är en monarki. Det betyder att vi har ett kungahus, en familj där någon är kung eller drottning över Sverige. Men vad innebär det att vara kung eller drottning? Vad gör prinsarna och prinsessorna? Vad är apanage och vad gör det kungliga hovet? Det ska vi undersöka!
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Målgrupp: från 7 år, Speltid: 10 minuter.
Vår världshistoria: Internet
Idag är datorer en självklar del av vår vardag och de flesta har tillgång till internet. Men hur har utvecklingen av internet sett ut genom åren och vilka ligger bakom de innovationer som resulterat i det internet vi känner till idag? Det ska vi ta reda på i den här filmen.
Vi går igenom datorns utveckling, från gigantisk maskin som krävde otroliga mängder elektricitet till dagens bärbara datorer. Vi får veta hur det gick till när det första e-postmeddelandet skickades och undersöker vilka för- och nackdelar som finns med internetanvändandet idag.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Målgrupp: från 13 år, Speltid: 11 minuter.
Kartornas historia/History of Maps
Man kan med största sannolikhet anta att de allra flesta kulturer i världen, genom historien, har producerat någon form av kartor. I den här filmen får du reda på hur kartor har utvecklats från inristningar av enkla kartor på stenhällar, till kartor med gradnät och koordinatsystem, för att slutligen bli de moderna, mycket exakta satellitkartorna som finns i de flesta smartphones idag.
Du kommer att få veta att Egypten använde kartor mycket tidigt i historien, men att det var de gamla grekerna som lade grunden för utvecklingen av kartor, främst genom att kartlägga områden via havsexpeditioner. Du kommer också att lära dig att Herodotos producerade den första versionen av en världskarta, och att Ptolemaios började använda böjda linjer på kartor för att skildra jordens runda form. Filmen reder också ut varför kunskapen om kartor till stor del försvann under medeltiden, och hur kartor blev allt viktigare under den industriella revolutionen.
Filmen finns i en svensk och en engelsk version.
Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.