Hur är man en bra kompis? Bland veckans filmsläpp hittar du, Att vara en bra kompis, och två nya filmer om världsdelarna Asien och Afrika.
Att vara en bra kompis
Hur vi är mot varandra spelar stor roll för hur vi trivs i skolan! I den här filmen får barn själva berätta om hur en bra kompis är, och ge exempel på situationer som de har varit med om. Vi träffar även en representant från stiftelsen Friends som ger tips på hur man kan vara en bra kompis. Barnen berättar bland annat hur det känns att vara utanför och att det är viktigt att våga säga förlåt och att sätta stopp för sådant som inte känns okej. Vi får också veta varför ordet “Hej!” är så viktigt!
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Målgrupp: från 7 år, Speltid: 13 minuter.
Vi lär oss om: Världsdelen Asien
Asien är världens största världsdel, så stor att fyra stycken Europa skulle få plats här tillsammans!
I den här filmen får vi en översikt över världsdelens natur, klimat, historia, befolkning och resurser. Vi åker även på en rundresa och besöker några av Asiens länder, vi får se kinesiska muren och besöker en indisk festival som firar in våren.
Visste du att både världens högsta berg och den kallaste bebodda platsen på jorden finns i Asien?
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Målgrupp: från 10 år, Speltid: 14 minuter.
Vi lär oss om: Världsdelen Afrika
Afrika är världens näst största världsdel! Nästan tre hela Europa skulle få plats här.
I den här filmen får vi en översikt över världsdelens natur, klimat, historia, befolkning och resurser. Vi åker även på en rundresa och besöker några av Afrikas länder, där får vi se både pyramider i Egypten och en filminspelning i Nigeria.
Visste du att klimatet är det samma i norra och södra Afrika och att det finns platser som är så varma att det är omöjligt att bo där?
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Målgrupp: från 10 år, Speltid: 14 minuter.
The Great Flop – hur påverkas vi av porren?
Idag har vi tillgång till internet varsomhelst och närsomhelst. Med internet kommer också en obegränsad tillgång till porr. Detta har gjort porrindustrin till en av de mest lönsamma i världen, men till vilket pris?
Hos både unga och vuxna riskerar porren att skapa orealistiska förväntningar på både sex och dem själva. Detta kan ge negativa konsekvenser på både sexliv och kärleksrelationer.
I den här dokumentären får vi följa Eugène när han möter sexologer och andra experter som slår hål på fördomar kring ämnet men som också visar på de problem som kan uppkomma. Vi får också höra om ungdomars erfarenheter kring porr.
Med sitt humoristiska tilltal hjälper The Great Flop till att påminna unga om att porr inte är verkligheten.
Till dokumentären finns en handledning.
Målgrupp: från 14 år, Speltid: 36 minuter.
Metaller/Metals
Metaller är vanliga grundämnen som finns överallt i vår omgivning. Deras vikt och färg gör dem lätta att känna igen. De är goda ledare av värme och elektrisk ström, och deras glans, böjlighet och smidighet beror på deras metallbindningar. Den här filmen handlar om metaller och deras speciella egenskaper.
Exempelvis får du lära dig att man utvinner metall ur bergarter i jordskorpan, att järn och stål används i allt från verktyg till byggnader, och att legeringar är när metaller blandas med andra ämnen. Du får också veta att aluminium, magnesium och titan är lätta och återanvändbara metaller, men att framställningen av dem kan vara energikrävande och belastande för miljön. Slutligen får du se hur man kan återanvända metaller för att spara naturresurser och energi.
Filmen finns i en svensk och en engelsk version.
Målgrupp: från 11 år, Speltid: 8 minuter.