Veckans filmsläpp är två dokumentärer, Situation Sverige och Himlen över Hebron samt spelfilmen Rocks och en film om de nyttiga honungsbina.

Situation Sverige
En alltför snabb uppväxt. Eller som Marco från Gävle-förorten Sätra formulerar det: Det är för många som blir en man över en natt, här i min trakt. När han var barn råkade mamma Carmen ut för en allvarlig olycka och Marcos uppväxt blev tuff. Men Marco har hittat sin egen väg bort från den kriminalitet och det våld han var på väg att dras in i. Det handlar också om en förort där stökiga ungdomar och rasistiska reaktioner hotar tillvaron och hur Facebook-aktören Joakim Lamotte bemöts när han kommer till platsen. Det här är en dokumentär om Sverige och migrationen i globaliseringens tidevarv. Målgrupp: från 14 år, Speltid: 58 minuter.

Rocks
En dag efter skolan finns bara en lapp kvar efter mamman och 15-åriga Rocks blir ensam med sin lillebror. Nu börjar kampen att överleva och undvika myndigheter till varje pris. Men Rocks är envis och har hela sitt rebelliska tjejgäng med sig. En passionerad, rå och rolig film om systerskap av Sarah Gavron som gjorde Suffragette. Målgrupp: från 13 år, Speltid 1 tim 33 minuter.

Himlen över Hebron
Bröderna Amer & Anas älskar duvor och spenderar dagarna med att fånga dem på sitt tak i den palestinska staden Hebron på Västbanken. Fåglarna flyger fritt, men bröderna är ständigt bevakade. Pojkarna, som i början av filmen är 11 och 7 år gamla, bor intill en israelisk bosättning. Deras varje rörelse övervakas från två närliggande israeliska vakttorn. Ena minuten leker pojkarna på taket, nästa minut är det väpnade soldater vid dörren för att en av bosättarna har klagat.

Den mer eftertänksamma Marwaan bor på en gata mittemot en stor israelisk bosättning. För att komma hem måste han dagligen möta soldaterna vid vägspärrarna. Israeliska soldater och palestinska stenkastare drabbar ofta samman och de som drabbas mest är de lokala invånarna som bor där.

Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått så länge att barn och unga inte har upplevt ett liv utan ockupation. Himlen över Hebron är en coming-of-age-film som skildrar tre pojkars utmaningar och förhoppningar under fem år. Hur klarar man att leva i ett samhälle under dessa förhållanden? Målgrupp: från 13 år, Speltid: 55 minuter.

De nyttiga honungsbina/The Precious honey bees
Utan honungsbin skulle många växter dö ut. När biet flyger från blomma till blomma för att samla pollen och nektar, hjälper det samtidigt blommorna att pollineras. Målgrupp: från 6 år, Speltid: 4 minuter.