Nu startar vi upp med vårterminens filmsläpp. Först ut är Norra Europa som ingår i serien Europas delar och filmen Sömn och vila samt två spelfilmer, Tito och fåglarna och Min morfar är en utomjording.

Tito och fåglarna
Tito och fåglarna visar ett samhälle där människor slutar tänka själva och förlamas av skrämmande nyhetsrapporter. 10-åriga Tito inser att någon måste göra något, innan det är för sent. Han anar att vi tappat bort den kanske viktigaste rösten av alla: naturen och fåglarnas sång… Tito och fåglarna har haft ett rikt internationellt festivalliv på barnfilmfestivaler världen över. I Sverige var den öppningsfilm på Göteborg Film Festivals barnupplaga 2019 och visades även på BUFF och Stockholms filmfestival Junior. Målgrupp: från 8 år, Speltid: 73 minuter.

Europas delar: Norra Europa
I den här filmen ska vi lära oss om norra Europa och länderna Island, Norge, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Vi går igenom regionens klimat, geografi, historia, befolkning och resurser. Vi får till exempel lära oss att Golfströmmen påverkar klimatet i regionen och att länderna i norra Europa har en lång gemensam historia. Sedan lär vi oss lite om varje land, som att basket är Litauens nationalsport och att Island har en lag som säger när alla landets ungdomar ska komma hem på kvällen. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 18 minuter.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Min morfar är en utomjording
Skruvad sci-fi om nioåriga Una som har svårt att få vänner. Hon är mest med sin morfar men plötsligt rövas morfadern bort. Una upptäcker att allt inte står rätt till i källaren då hon hittar en alien-robot och förstår att hennes morfar är en utomjording. Una och roboten har mindre än 24 timmar för att rädda sin morfar. Deras uppdrag leder till en ny vänskap, och den rationella roboten lär sig vad känslor är. Målgrupp: från 8 år, Speltid: 75 minuter.

Sömn och vila/Sleep and rest
Om sömn och vila och om hur viktigt det är, faktiskt livsviktigt! När vi vilar får hjärnan tillfälle att bearbeta saker den varit med om och kroppens celler får tillfälle att byta ut eller reparera sig. Du får också lära dig mer om djupsömn och om drömsömn. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 3 minuter.