Veckans filmsläpp är Kemiska reaktioner och en helt nyproducerad film om FN, samt två dokumentärer om att vara på flykt, Att leva i exil – flyktingbarn berättar och #MinFlykt.

Kemiska reaktioner/Chemical reactions
Runt omkring oss finns kemiska ämnen som hela tiden reagerar med varandra och skapar nya ämnen genom kemiska reaktioner. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 11 år, Speltid: 4 minuter.

FN/The UN
FN, Förenta Nationerna, bildades den 24 oktober 1945, bara någon månad efter andra världskrigets slut. Man ville skapa en plats där ledarna för världens länder kunde träffas och samarbeta. Dels för att bevara freden, dels för att samtidigt stärka hela världen ekonomiskt och demokratiskt. Filmen finns i en svensk och en engelsk version. Målgrupp: från 9 år, Speltid: 5 minuter.

Att leva i exil – flyktingbarn berättar
Att leva i exil som producerats i samarbete med internationella Rädda Barnen, är ett intimt porträtt av flyktingbarn som tvingats fly våldet i Syriens inbördeskrig till grannlandet Libanon.

I fyra år har över fyra miljoner människor flytt från inbördeskriget i Syrien. Mer än hälften av flyktingarna är barn som har upplevt både krigets brutalitet och den smärtsamma osäkerheten att leva i exil.

Enligt UNHCR spenderar flyktingar i genomsnitt 17 år i limbo, oförmögna att åka hem eller gå vidare med livet. I denna dokumentär berättar barnen helt själva om deras smärtsamma minnen, de utmaningar de står inför och deras ständigt föränderliga förhoppningar och drömmar om framtiden.

I denna dokumentär berättar barnen helt själva om deras smärtsamma minnen, de utmaningar de står inför och deras ständigt föränderliga förhoppningar och drömmar om framtiden. Målgrupp: från 10 år, Speltid: 40 minuter.

#Minflykt
Den nuvarande flyktingkrisen har orsakat en reaktion över hela världen. Hundratusentals människor från Afghanistan, Pakistan, Syrien och Eritrea väljer att genomgå en svår resa, de lämnar sina familjer och gamla liv bakom sig på jakt efter grundläggande säkerhet och frihet.

Mobiltelefonen blir för många ett avgörande verktyg för att underlätta en flykt, den är ett sätt att kontakta familj och släkt som lämnats kvar, att söka flyktvägar framåt och hålla sig uppdaterad om läget, men också för att dokumentera sina erfarenheter. Flyktingfrågan är därför inte längre ett ansiktslöst ämne i nyhetsinslagen. Tusentals klipp, inspelade på mobiltelefoner, överförs på nätet via sociala medier och skildrar händelser mycket mer känslomässiga än vad en klassisk dokumentär någonsin kan skildra.

I #Minflykt får vi följa några personers flykt från deras hemland genom Europa och ta del av det som möter dem på vägen. Innehållet görs av dem själva och stöds av djupintervjuer med skaparna av materialet. Målgrupp: från 13 år, Speltid: 30 minuter.