I början av 1500-talet är många i Sverige trötta på att styras av en dansk unionskung. De vill ha ett eget rike och en egen kung! Vasatiden är en spännande del av Sveriges historia där många förändringar sker både för rik och för fattig.

 

Vasatiden – kungen, makten och Sverige (Pedagogisk planering)
Vi tar vid där medeltiden är på väg att sluta. Det är en dramatisk period i Sveriges historia då åsikterna om hur Sverige ska styras (självständig eller i union med Danmark) går isär. Stockholms blodbad och Gustav Vasas äventyr i Dalarna får inleda arbetsområdet.

Sedan kommer arbetsområdet att handla om makt: vilken makt får kungen? Hur använder han sin makt? Vad tycker folket om hur kungen använder sin makt? Vi kommer att prata mycket om historieanvändning och att bilden av Gustav Vasa kan se olika ut. Arbetsområdet handlar också om vilka förändringar som genomförs i Sverige under Vasatiden och hur det påverkade människorna.

Arbetsområdet handlar mycket om historieanvändning och om förändringar som påverkar historien. Det riktar sig till åk 5 och tar 4-5 veckor.

Målgrupp: Grundskola 4-6

 

Visst vet du att du har tillgång till SLI Plus? Har du ännu inte varit inne i Plus så behöver du först godkänna användarvillkor gällande upphovsrätt innan du kan se innehållet.