Nu finns landskapen Västerbotten och Dalsland i serien Upptäck Sverige. I dagsläget har vi 21 landskap i sortimentet. Vi köper in nya landskap vartefter filmbolagen producerar.

Upptäck Sverige – Landskapet Dalsland

Dalsland

 

Djupa skogar, fjäll, bördiga slätter, vita stränder, sjöar, hav och skärgårdsnatur – det är Dalsland! Dalsland är landskapet som kallas ett Sverige i miniatyr. Här finns nästan hela Sveriges varianter av natur inom ett par mils radie. Det är ett av de minsta landskapen med bara en stad – Åmål. Idag är Dalslands kanal och akvedukten i Håverud det största besöksmålet. Många industrier har försvunnit men ersatts av en turistindustri som säljer den orörda naturen. Vi träffar ungdomar som berättar vad man gör på fritiden i Dalsland och vi får veta hur den typiske dalslänningen är. . .

Målgrupp: från 7 år
Längd: 15 minuter

 

Upptäck Sverige – Landskapet Västerbotten

Västerbotten

 

Landskapet Västerbotten och dess största stad, Kulturhuvudstaden Umeå, bara växer och växer. Orsakerna till det får vi veta i filmen. Vi träffar Ida. En av många som studerat på Umeå Universitet och nu arbetar som forskare. Vi besöker Dohi Sweden som är ett av de snabbast växande företagen i Umeå inom informationsteknik, IT. I landskapets många älvar finns flera vattenkraftverk. Vi besöker Sveriges största, Stornorrfors, och får reda på hur det fungerar. Vid den naturskyddade Vindelälven berättar en fritidsfiskare om hur man gör för att fånga en lax. En same berättar hur det är att arbeta i det mycket gamla yrket, renskötare. I en gruva i Skelleftefältet får vi höra om hur det var när det en gång rådde guldfeber i området. Vi besöker Bolidens smältverk i Rönnskär utanför Skellefteå och får veta hur man får fram guld. Vi ser hur dom stora Europavägarna och järnvägslinjerna går. Vi förstår hur viktig snöscootern är för många av dom som bor i Västerbotten. Vi får höra varför Norra skogsägarna och forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå driver ett projekt tillsammans. Och hur viktigt det är att barnen tidigt lär känna sig hemma i skogen. Och varför flyttar så många till den lilla orten Bastuträsk, när så många andra hus och till och med byar i Västerbotten är obebodda?

Målgrupp: från 9 år
Längd: 19 minuter