Nu finns två nya spelfilmer i SLI Play. Två filmer som handlar om hur det är att leva som kvinna i ett patriarkaliskt samhälle.

Gud finns, hennes namn är Petrunya
I den lilla nordmakedonska staden Stip är det tradition att prästen varje januari släpper ner ett stort träkors i floden. Hundratals män kastar sig efter korset och den som lyckas fånga det garanteras lycka och välgång. Just detta år får Petrunya ett ryck och dyker ner i vattnet och lyckas ta korset före alla andra. Det är första gången en kvinna ger sig in i leken och reaktionerna är våldsamma. Men Petrunya står på sig. Hon har tagit korset och vägrar lämna det ifrån sig.

Det här är en film om att leva som kvinna i ett patriarkaliskt samhälle, hårt styrt av traditioner där få gynnar kvinnor. Petrunya har det mesta emot sig: Hon bor hemma, är arbetslös och får ständigt höra hur värdelös hon är. Men en dag tröttnar hon och gör det mest oväntade! Det skapar kaos och tvingar människorna omkring henne att ompröva sina åsikter. En torr humoristisk film om ett allvarligt ämne, som berör miljoner. /Mia Lund Arnell, ETS Media.

Målgrupp: från 15 år, Längd: 100 minuter

En kvinnas val
Maryam älskar sitt arbete som läkare på ett sjukhus på den saudiska landsbygden, även om det finns manliga patienter som vägrar att behandlas av henne. När hon blir inbjuden till en läkarkonferens utomlands känner hon sig glad och bekräftad. Men det vänds snabbt till besvikelse när myndigheterna kräver medgivande från hennes pappa, som råkar vara bortrest. Fler motgångar sker, och frustrerad och arg bestämmer sig Maryam för att ta saken i egna händer, och se till att göra sin röst hörd. Med hela det patriarkala styret emot sig anmäler hon sig som kandidat i det kommande kommunvalet.

Målgrupp: från 13 år, Längd: 101 minuter