Nu finns två nya filmer i serien Europas delar på SLI Play.

Filmerna introducerar Europas olika delar för elever i främst mellanstadiet. Till filmerna finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz.

Europas delar: Södra Europa
I den här filmen ska vi lära oss om södra Europa och länderna Portugal, Spanien, Italien, Slovenien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Serbien, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien, Albanien, Grekland och de mindre staterna Vatikanstaten, San Marino, Malta och Andorra. Vi går igenom regionens klimat, geografi och historia. Vi lär oss till exempel om varför Medelhavet är så salt, samt om de tre halvöarna Iberiska halvön, Apenninska halvön och Balkanhalvön. Sedan lär vi oss lite om varje land, som att skolbarnen på Malta får lära sig både maltesiska och engelska, och vi får reda på varför Makedonien bytte namn till Nordmakedonien år 2019.

Europas delar: Östra Europa
I den här filmen ska vi lära oss om östra Europa och länderna Ryssland, Belarus, Ukraina, Moldavien, Rumänien, Bulgarien och en liten del av Turkiet. Vi går igenom regionens klimat, geografi och historia. Vi lär oss till exempel om Europas högsta berg Elbrus, och vilka råvaror som finns under marken i östra Europa. Sedan lär vi oss lite om varje land, som att den största markytan i Moldavien används till åkermark och att om du skakar på huvudet i Bulgarien så betyder det ”ja” och om du nickar så betyder det ”nej”!