Det här är en tid under året när vi får mycket förfrågningar på faktafilmer om Nobelpris och Nobelpristagare. För att sätta lite extra guldkant på de stundande festligheterna har vi köpt in en dokumentär från BBC, som handlar om Marie Curie. Hon tilldelades Nobelpriset två gånger i en tid då kvinnor hade mycket svårt att göra akademisk karriär. Bara det är en bedrift värd att uppmärksamma.

Geniet Marie Curie

SLI-0005

Marie Curie, första kvinna att tilldelas Nobelpriset, forskare, fru och mamma. Denna film visar den riktiga Marie Curie som lyckades bli erkänd vetenskapskvinna och som förändrade världen mot alla odds i en tid då en kvinnas plats var i hemmet.

Michael Mosley följer oss igenom historien om Marie Curie, en extraordinär kvinna vars historia är lika anmärkningsvärd i modern tid som det var förra århundradet. Vi får träffa nutida forskare som berättar om den verkliga omfattningen av hennes arv till vetenskap och medicin. Under sin livstid blev hon inte bara en erkänd vetenskapskvinna för sina banbrytande upptäckter utan också en kändis som uppmärksammades av nyhetskameror och tabloid skvaller.

Målgrupp: från 13 år
Längd: 50 minuter

 

Du hittar även UR:s program Människor för ändring: Alfred Nobel – uppfinningar i SLI Play.

Människor för ändring: Alfred Nobel – uppfinningar

Ett samhälle utvecklas genom att nya idéer ständigt föds, och att människors kreativitet förbättrar det som redan finns. Alfred Nobels liv är berättelsen om hur nya uppfinningar förändrade samhället för alltid. Nya arbetstillfällen skapades och gav möjligheter att effektivisera och förändra livsvillkoren för samhället och människorna. Men är alla nya uppfinningar enbart av godo? Framtidens samhälle står inför stora utmaningar och behöver nya uppfinningar, men hur ser de ut och hur skapar man dem? Nobels fredspris blev ett av Alfred Nobels sätt att vara med och bidra till för att förändra världen och framtiden.

Målgrupp: från 10 år
Längd: 28 minuter