Se filmerna Dagen jordklotet förändrades – en historia om evolution och Sömn – dygnets viktigaste aktivitet i SLI Play.

1510KM_DagenJordklotet_DVD-omslag_3

 

Dagen jordklotet förändrades – en historia om evolution

En kolossal meteorit kraschade i Mexiko för 65 miljoner år sedan och orsakade en biologisk omvälvning. Berg förflyttades av jordskred, stormar och tidvatten ödelade rotsystem. Först slukades marken av eld och sedan frös hela vår planet. Mer än 70 % av världens arter utplånades, däribland dinosaurierna, vilket gjorde att andra djur fick chansen att erövra världen. Denna dramatiska serie tittar närmare på hur olika arter överlevde katastrofen. Vissa arter klarade sig genom förebyggande åtgärder. Andra blev mästare på att anpassa sig och kom att visa vad framgångsrik utveckling och evolution verkligen handlar om.

Målgrupp: från 11 år
Längd: 60 minuter

 

1572km_somn_dvd-omslag

 

Sömn – dygnets viktigaste aktivitet

Idag sover vi allt mindre och ändå vill vi orka allt mer. Hur ska man hinna göra allt man vill och sova så mycket som man behöver? Går det att kombinera dagens digitala och sociala samhälle med människan som biologisk varelse?

I den här filmen träffar vi sömnforskare och experter som berättar varför kroppen behöver sova. Vi träffar också Elisabeth som har lidit av sömnproblem. Vi får svar på vad som händer om man inte får sova och vad långvarig sömnbrist innebär för risker. Dessutom får vi tips och råd om hur man förbättrar sin sömn.

Målgrupp: från 13 år
Längd: 11 minuter