Nu finns den andra delen i serien om ”Antiken” tillgänglig för skolorna. I filmen får vi veta mer om hur människor levde och varför just grekerna blev så framgångsrika i vetenskap, politik och filosofi.

Filmen innehåller bland annat historien om stadsstater, mytologi och gudar, hur människor levde – och krigen som utkämpades där Alexander den store spelade en stor roll för hellenism.

 

antiken-i-grekland60

 

Antikens Grekland – demokrati, vetenskap och filosofi

Det var i antikens Grekland som grunden till det moderna samhället började. Det var här läkekonsten, filosofin, och nyfikenheten spirade. Grekerna hade ett nytt sätt att se på världen. Allt var inte gudarnas verk. Utan det fanns också vetenskapliga förklaringar på livets gåtor. Ett av deras största arv är införandet av demokrati – även om vi idag inte skulle kalla det demokrati, eftersom många människor uteslöts från att delta. Stadsstaterna Aten och Sparta är legender i historien. Men även Alexander den Store. Hans erövringar spred den grekiska kulturen under namnet hellenism. Många av de ord vi använder kommer från ord grekiskan – Ord som trojan, demokrati, automat, orkester, monark, filosofi, biologi akademi, ja till och med ordet historia är grekiskt!

 

Målgrupp: från 12 år

Längd: 15 minuter